Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Trajecti Voces: De Beide Siciliën

za 25 maart 2023 @ 20:00

Trajecti Voces zingt muziek uit Zuid-Italië, met name Napels en Sicilië, en Spanje. Ooit ware die gebieden min of meer één staat, maar dat veranderde steeds. Op een zeker moment noemden de heersers van Aragon van het eiland Sicilië hun koninkrijk het koninkrijk Sicilië. Dus waren er opeens twee koninkrijken die zichzelf “Sicilië” noemden: vandaar de Beide Siciliën”. Snapt u het nog?

De muziek uit deze landen is fascinerend. Rond 1600 werd in Napels en op Sicilië geëxperimenteerd met de grenzen van wat er mogelijk was in de muziek. De muziek van de verbannen excentrieke edelman Carlo Gesualdo is hier een extreem  voorbeeld van, maar hij was lang niet de enige. Op Sicilië waren Mario Capuana en Bonaventura Rubino bezig grenzen te verleggen en regels te verbreken omwille van de uitdrukking van gevoel.

In Spanje was de tendens juist naar muziek volgens strenge regels. De muziek van Victoria en Guerrero is daar een goed voorbeeld van: de strenge regels leiden tot polyfonie met een grote zeggingskracht. Op het programma staat kerkmuziek van de Zuid-Italianen Capuana, Gesualdo en Rubino en van de Spanjaarden Guerrero en Victoria.

Verteller Dorothée Wortelboer zal het geheel op sfeervolle wijze inleiden en opluisteren met passende teksten, onder meer uit de Goddelijke komedie van Dante.

Concerten

zaterdagavond 25 maart 20:00
Beusichem, Dorpskerk, Markt 14

zondagmiddag 26 maart 15:30
Utrecht, Willibrorduskerk, Minrebroederstraat 21

Entree: voorverkoop € 15 | aan de kerk € 18 | tot 18 jaar, studenten, CJP € 10
Reserveren: www.trajectivoces.net

Illustratie: Tessa Vos

 

Gegevens

Datum:
za 25 maart 2023
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Dorpskerk Beusichem
Markt 14
Beusichem,
+ Google Maps